ОЦПО та РТМ » Новини » Новина

ІІІ етап Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт у віділенні літературознавства, фольклористики та мистецтвознавства

15.05.2015

Відкриття фінального відділення Всеукраїнського конкурсу-захисту Малої академії наук – літературознавства, фольклористики і мистецтвознавства – організатори вирішили зробити нестандартним. Початок змагань припав на 5 травня – час напередодні Дня пам’яті і примирення з нагоди перемоги над нацизмом, який Україна цьогоріч уперше відзначає разом з європейськими країнами 8 травня. Тож розмова між юним і старшим поколінням стосувалася переосмислення Дня перемоги, відходу від радянських міфологем і повернення цієї дати в загальнолюдське та українське русло.

Мистецьким стрижнем відкриття стали пісні доби українських визвольних змагань ХХ сторіччя, які разом з гуртом «Хорея Козацька» виконав заслужений артист України Тарас Компаніченко. Музиканти щойно повернулися з турне містами Європи, де збирали кошти на перший добровольчий мобільний шпиталь імені Миколи Пирогова. За словами митця, будь-який історичний період яскраво відображається в народній пам’яті. ХХ століття, в якому українська нація пережила дуже багато страшних потрясінь, так чи інакше відбилося і в літературі, і у фольклорі.

Щиро й неформально звернувся до молоді урядовий уповноважений з питань етнонаціональної політики Геннадій Друзенко, який також перебував у турне разом з «Хореєю Козацькою». Він висловив радість від того, що в залі звучить жива українська традиція, причому не низька, до якої нас увесь час привчали (хоча вона теж має існувати і займати свою нішу) – а високе мистецтво, висока традиція, висока культура. І свій внесок в українську культуру, яку потім будуть співати, цитувати, повторювати, виставляти по всьому світові, мають внести талановиті хлопці й дівчата з Малої академії наук.

Добрі слова учасникам найемоційнішого відділення конкурсу-захисту адресували і члени журі, зокрема завідувач кафедри методики викладання російської мови та світової літератури Національного педагогічного університету імені М. П. Драгоманова, доктор педагогічних наук, професор, голова журі відділення літературознавства, фольклористики та мистецтвознавства Олена Ісаєва.

Публіцист, прозаїк, поет, лауреат літературних та журналістських премій, голова журі секції «Літературна творчість» Олександр Балабко прочитав кілька віршів учасників секції. Поезії МАНівців відзначаються розмаїттям стилів і напрямів, проте червоною ниткою крізь них проходить тема, яка хвилює всіх нас – любов до України, тривога за її долю і гостре бажання її захистити, допомогти «воїнам світла».

4 учасники у відділенні літературознавства, фольклористики та мистецтвознавства представляли Сумську область на ІІІ етапі Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт. Богачек Єлизавета посіла ІІ місце в секції мистецтвознавства. А Михно Тетяна була нагороджена цінним подарунком від представника Посольства Азербайджанської Республіки в Україні. Вітаємо юних науковців і бажаємо нових досягнень на науковій ниві.

Назад

Ваші запитання, повідомлення, відгуки




Будь ласка, додайте 4 й 1.

^Вгору