ОЦПО та РТМ » Новини » Новина

Підсумки ІІІ етапу Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів Малої академії наук України у відділеннях мовознавства, літературознавства, фольклористики та мистецтвознавства

16.05.2013

«Я щиро вітаю вас на вашому святі, а свято це не тільки ваше, а й багатьох людей, починаючи з ваших батьків, учителів, наукових керівників, які все зробили для того, щоб ви сьогодні вже у ранзі переможців другого етапу приїхали до столиці на фінал конкурсу», – з такими словами розпочав відкриття ІІІ етапу Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів Малої академії наук України у відділеннях мовознавства, літературознавства, фольклористики та мистецтвознавства Станіслав Довгий, Президент Малої академії наук України, член-кореспондент Національної академії наук України, академік Національної академії педагогічних наук України, доктор фізико-математичних наук.

Цього року Сумську область представляли: Рамазанова Діана, учениця 11 класу Сумської спеціалізованої школи №9, з темою роботи «Ідіолект Оксани Забужко в романі «Музей покинутих секретів»» у секції української мови; Петрина Світлана, учениця 9 класу Пристайлівського навчально-виховного комплексу Лебединського району, яка захищала науково-дослідницьку роботу під назвою «Особенности современного нейминга (Лебединский контекст)» у секції російської мови; Дем’яненко Анастасія, учениця 10 класу Сумської спеціалізованої школи №10 імені Героя Радянського Союзу О. Бутка, виступила на конкурсі-захисті зі своїм науково-дослідницьким доробком «Ідіоми в англійській мові» у секції англійської мови. У секції української літератури боролася за призове місце Гаджієва Альбіна, учениця Шосткинської спеціалізованої школи №7, з результатами наукового дослідження на тему «Міфопоетика у творчості київських неокласиків: Миколи Зерова, Освальда Бургардта, Максима Рильського, Михайла Драй-Хмари, Павла Филиповича», а у секції світової літератури – Дорошенко Ванда, учениця 10 класу Сумської спеціалізованої школи №10 імені Героя Радянського Союзу О. Бутка, тема роботи: «Інтерпретація історії про Ромео і Джульєтту в літературі ХХ століття». Приходько Маргарита, учениця 11 класу Сумської спеціалізованої школи №6, захищала науково-дослідницьку роботу «Жанровое разнообразие творчества Леонида Филатова» у секції російської літератури. «Фольклорні мотиви української вишивки» – таку назву має науково-дослідницька робота Бондаренко Юлії, учениці 11 класу Конотопської спеціалізованої школи №3, яка захищалася у секції фольклористики.

Лінчак Анна, учениця 11 класу Конотопської спеціалізованої школи №3, представила свої напрацювання з теми «Аналіз символіки татуювань та їх зв’язку з міфологічними уявленнями (на прикладі слов’янського стилю)» і виборола ІІІ місце у секції мистецтвознавства, а у секції літературної творчості ІІІ місце виборола Ізмайлова Анастасія, учениця 11 класу Сумської спеціалізованої школи №10 імені Героя Радянського Союзу О. Бутка, з творчим доробком «Пофарбуй життя у колір добра! (За повістю А.А.Ізмайлової «Скинутий із небес»)».

8 квітня, на відкритті відділення мовознавства манівці зустрілися з Юрієм Павленком, Уповноваженим Президента України з прав дитини, який у 1991 році відчув на собі всі моменти ІІІ етапу конкурсу-захисту, сидячи на лавах учасників, а згодом став переможцем. Подякувавши людям, завдяки яким МАН витримала багато випробувань переломного періоду 90-х і нині розвивається, гість передав вітання від Президента України і наголосив, що глава держави максимально сприяє і сприятиме діяльності закладу, адже «від того, що навколо вас твориться, як ви себе почуваєте, як вчитеся, залежить нація».

Напутніми словами звернулася до манівців професор, завідувач кафедри української мови Інституту української філології та літературної творчості імені Андрія Малишка Національного педагогічного університету імені М. П. Драгоманова, доктор філологічних наук, голова журі відділення мовознавства Марія Плющ: «Від вас буде залежати, якою стане наша країна. Учіться у тих, хто вважає, що справді людина приходить на світ, щоб залишити слід для своїх дітей, для всіх тих, із ким знався».

До вітальних слів на відкритті відділення літературознавства, фольклористики та мистецтвознавства 26 квітня приєднався академік НАН України, директор Інституту літератури імені Т. Г. Шевченка НАН України Микола Жулинський. Зокрема він зауважив, що «…наука – це справа тяжка. Вона вимагає дуже багато зусиль, передусім постійного нарощення інтелектуального потенціалу, а це, на мою думку, є одним із найблагородніших завдань кожної людини, не тільки тієї, котра хоче долучити себе до наукової діяльності. Я вірю в те, що ви робите велику справу: вибудуєте себе, ви творите ту індивідуальність, яка є самоцінна і неповторна у цьому колосальному Всесвіті. Удосконалити себе – це постійно над собою працювати, постійно намагатися себе реалізувати. Шукайте себе! У майбутньому перед вами великі дороги, і якщо вони простеляться в науку, я вам щиро бажаю в цьому успіху».

Звернувся до юних філологів, фольклористів та мистецтвознавців поет, перекладач, кіносценарист, драматург, державний і громадський діяч, Герой України Іван Драч. Наближаючись до теми 200-річчя від дня народження Тараса Григоровича Шевченка, він говорив: «Шевченко – це пісні, це пісенний дар, який є у нашого народу. Дай вам Боже, щоб ваша доля була, як щаслива українська пісня!»

Піднесений настрій та слова Олександра Балабка,публіциста, прозаїка, поета, редактора відділу культури, мистецтва і літератури тижневиків «Вісті» й «Порадниця», лауреата літературних та журналістських премій, голови журі секції «Літературна творчість» про те, що надворі гарна погода, все буяє, що в таку пору народжуються прекрасні вірші, надихнули талановитих учасників конкурсу вийти на сцену і прочитати власні поетичні твори, вкотре підтвердивши багатогранність таланту нового покоління.

ІІІ етап Всеукраїнського конкурсу-захисту запам’ятався манівцям не лише хвилюваннями під час захисту науково-дослідницьких робіт та написання контрольних робіт, а й хвилинами теплого спілкування з друзями, новими знайомствами, зустрічами з відомими людьми, радістю перемог та здобутого досвіду.

Назад

Ваші запитання, повідомлення, відгуки




Будь ласка, додайте 8 й 9.

^Вгору