ОЦПО та РТМ » Новини » Новина

ТРЕТІЙ ОЗДОРОВЧО-ВИХОВНИЙ СЕМЕСТР: КАЛЕЙДОСКОП ПОДІЙ І ВРАЖЕНЬ

25.08.2011

ЛЮБИ Й ВИВЧАЙ СВІЙ РІДНИЙ КРАЙ

Із метою виховання в дітей та молоді любові до рідного краю, шанобливого ставлення до його історії, духовної спадщини, формування зацікавленості до вивчення історико-культурного надбання українського народу з 2011 року в області реалізується освітній проект «Рідна Сумщина».

Роботу учнівської молоді та педагогічних колективів за завданнями освітнього проекту «Рідна Сумщина» спрямовано на подальший розвиток краєзнавчого руху на Сумщині, залучення учнів, вихованців, студентів навчальних закладів, дитячих, молодіжних громадських об'єднань до участі в дослідженні історико-культурної спадщини рідного краю.

У процесі пошукової роботи діти набули поглиблених об'єктивних знань з історії рідного краю, історичних подій і життя видатних земляків. Активізувалася екскурсійна діяльність, пропаганда туристичних та екскурсійних можливостей краю, що сприяло приверненню уваги громади області до збереження та відродження історико-культурної спадщини Сумщини. Це стало можливим завдяки впровадженню нових педагогічних технологій навчання і виховання учнів засобами туризму, краєзнавства та екскурсій; ефективному використанню існуючих форм краєзнавчої роботи зокрема під час літніх канікул.

Особливістю літньої оздоровчої кампанії 2011 року є апробація різноманітних варіантів інноваційного підходу до відпочинку та оздоровлення дітей та учнівської молоді.

Юні краєзнавці брали участь у експедиціях по Сумському, Охтирському, Краснопільському, Тростянецькому, Лебединському, Білопільському, Путивльському, Буринському, Кролевецькому районах. Понад 1500 вихованців позашкільних закладів області пройшли краєзнавчими маршрутами історичних, археологічних, етнографічних, екологічних експедицій містами й селами області, взяли участь в оздоровчих спортивно-тренувальних зборах, змаганнях.

Протягом літа педагогами проведено 3 спортивні походи з вихованцями Сумського обласного центру позашкільної освіти та роботи з талановитою молоддю: водний похід 3 ступеня складності по річці Сейм, велосипедний похід І категорії складності по Сумській області, водний похід І категорії складності на байдарках по річках Вир і Сейм.

З 22 липня по 4 серпня для слухачів Сумського територіального відділення МАН і гуртківців міських, районних станцій юннатів області, які стали переможцями обласних етапів всеукраїнських конкурсів, було організовано роботу обласного наметового екологічного табору «Деснянські зорі – 2011» на базі Національного природного парку «Деснянсько-Старогутський».

Під час роботи табору 30 талановитих школярів області мали змогу навчитися основам польових досліджень, оволодіти практичними навичками польових наукових досліджень з різних галузей біології: ботаніки, орнітології, мікології, гідробіології, луківництва, грунтознавства, альгології, екології, ботанічного ресурсознавства, теріології. За підсумками індивідуальних і групових занять діти підготовили доповіді. Проведено дві науково-практичні конференції ботанічного та зоологічного напряму.

Ставши учасниками проекту «Рідна Сумщина», учнівська та студентська молодь долучилася до екскурсійної діяльності. У рамках проекту діти освоїли нові екскурсійні маршрути «Історична спадщина Посулля», «Легендарний кошовий» (Недригайлівський та Роменський район), «Сумщина – партизанський край» (Путивльський район), «Шляхами козацької слави» (Конотопський район, м. Батурин), «Гетьманська столиця України» (м. Глухів), «Дзвони пам’яті» (екскурсійні програми, присвячені пам’яті жертв Голодомору 1932–1933 років).

Шістсот дітей стали учасниками нових екскурсійних програм по місту Суми: «Меценат міста І. Г. Харитоненко», «Збережемо пам’ять про подвиг»;«Місто над Пслом»; «Дзвони пам’яті»; «Освіта Сумщини» тощо.

Усі учасники проекту, подорожуючи Сумщиною, долучилися до вивчення історико-культурної спадщини нашого краю, відвідали музеї, архіви.

У рамках проекту триває пошукова робота щодо виявлення, вивчення та збереження природного та духовного багатства Сумщини.

Вихованці Путивльського центру позашкільної роботи вивчали традиційні свята, обряди, побутову культуру, народні ремесла, медицину й педагогіку, народні ігри та забави етнічної групи горюнів. Зокрема було проведено дослідження щодо виникнення давніх музичних інструментів, історії зеленого будівництва. Діти відвідали музей побуту с. Ширяєве Путивльського району, познайомилися з учасниками народного фольклорного ансамблю «Берегиня», записали зразки автентичного співу горюнів у виконанні керівника ансамблю Кошелєвої Ніни Федорівни, стали учасниками театралізованого свята «Ширяєво запрошує гостей».

Учасники експедиції зустрілися з берегинею горюнської культури, жителькою с. Лінове Лукерією Андріївною Кошелєвою, взяли участь у майстер-класі зі співу субетносу горюнів, записали пісні та перекази, відвідали сільські садиби.

Роботу вихованців Тростянецького палацу дітей та юнацтва було спрямовано на вивчення діалектів рідного краю, створення етнографічного словника, запис легенд, дум, вивчення місцевої літературної спадщини та сучасності.

Діти стали учасниками народних фольклорних свят і обрядів свого краю. Сьогодні проводиться робота щодо створення дитячих і сімейних фольклорних колективів.

Учні загальноосвітніх шкіл міста Охтирки проводили дослідження сторінок історії України періоду Великої Вітчизняної війни 1941–1945 років, інших знакових подій, пов’язаних із прагненням українців до волі та незалежності. Учасники проекту зустрічалися із свідками цих подій, записували їх спогади; відтворювали маловідомі та невідомі факти історії; шукали місцезнаходження поховань людей, які загинули за рідну землю; вивчали документальні свідчення; упорядковували садиби ветеранів війни та праці.

Вихованці Роменського районного центру дитячої та юнацької творчості в рамках проекту провели дослідження родоводу видатних земляків: учених, письменників, діячів культури, державних і громадських діячів; створили генеалогічні дерева, родовідні розписи найвідоміших українців.

Також учасники експедицій досліджували власні родоводи, працювали в архівах, державних музеях, проводили зустрічі із старожилами, документували їхні спогади, збирали ілюстрований і друкований матеріал про відомих співвітчизників.

У рамках проекту проводиться пошукова і науково-дослідницька робота щодо вивчення унікальних ландшафтів і природних об’єктів на території Сумщини: віковічних дерев, унікальних лісових насаджень, урочищ, балок, джерел, болотяних масивів, цілинних степових ділянок тощо.

Учасники експедиції проводять просвітницьку роботу щодо економічної, рекреаційної, історичної цінності спадщини Сумщини для нащадків.

Без засвоєння історико-культурної спадщини та духовних надбань українців, закономірностей розвитку навколишнього світу, без гармонії між природою та людиною виховати свідомого громадянина, сформувати всебічно розвинену особистість неможливо. Тому участь дітей і молоді Сумщини в обласному освітньому проекті «Рідна Сумщина» передбачає виконання загальнодержавних завдань щодо виховання гідних громадян засобами туризму і краєзнавства шляхом залучення дітей, учнівської та студентської молоді до екскурсійної, пошуково-дослідницької роботи.

КАНІКУЛИ ДЛЯ ЮНИХ ТЕХНІКІВ

«Гаряча пора» для юних техніків області розпочалася ще наприкінці травня: участь у виставках, змаганнях, зльотах.

Зокрема в м. Києві відбулася IV Всеукраїнська виставка-фестиваль «Обдаровані діти України». Вихованці гуртків технічного моделювання після попереднього відбору взяли участь у виставці-фестивалі й отримали дипломи та подарунки.

Традиційно в травні відбулися обласні змагання юних авіамоделістів (вільнолітаючі моделі), за результатами яких було сформовано збірну команду Сумської області для участі у Всеукраїнських змаганнях юних авіамоделістів.

На Всеукраїнських змаганнях з ракетомодельного спорту, що відбулися в м. Чернігів, команда області у складі вихованців Глухівського ЦДЮТ за підсумками командних результатів посіла 2 місце, а в особистому заліку спортсмени вибороли перше та друге місця. У змаганнях також брала участь команда Сумської районної станції юних техніків, вихованці якої в особистому заліку показали високі результати й отримали дипломи за призові місця.

Вихованці Глухівського міського ЦДЮТ у складі команди Сумської області вибороли 3 місце на Всеукраїнських змаганнях на Кубок Українського державного центру позашкільної освіти з судномодельного спорту (радіокеровані яхти), що проходили у м. Харків у травні.

У червні та липні для вихованців гуртків авіамодельних і судномодельних гуртків позашкільних навчальних закладів області на базі Конотопського та Глухівського ЦДЮТ було проведено навчально-тренувальні збори, під час яких гуртківці підвищували свою спортивну майстерність, готувалися до всеукраїнських змагань і відпочивали.

Улітку на теренах області відбулися всеукраїнські змагання зі спортивно-технічних видів спорту. У кінці червня Конотопський міський ЦДЮТ приймав учасників Всеукраїнських змагань учнівської молоді з авіамодельного спорту (вільнолітаючі моделі). У змаганнях взяли участь п’ятнадцять команд із тринадцяти регіонів України. Збірну команду Сумської області на цих змаганнях представляли вихованці Конотопського ЦДЮТ, Охтирської міської СЮТ, Глухівського ЦДЮТ. Вони посіли шосте загальнокомандне місце.

Утретє на базі Глухівського центру дитячої та юнацької творчості на початку липня пройшли Всеукраїнські змагання учнівської молоді з судномодельного спорту (моделі до 600 мм) у яких узяли участь дев’ятнадцять команд із сімнадцяти областей України.

Попереду в юних техніків багато цікавих і відповідальних змагань. Упевнені, вони гідно представлять на них Сумщину.

РОЗУМНІ, КМІТЛИВІ, СПРИТНІ

Наприкінці червня в мальовничому куточку Сумщини, в урочищі Зелений Гай вихованці туристсько-краєзнавчих гуртків зібралися на Чемпіонаті області зі спортивного туризму. Юні спортсмени змагалися на дистанціях із пішохідного та водного туризму.

На річці Псел учасники змагань управно опановували технікою управління катамаранами та байдарками. А на стрімких схилах урочища Крейдище команди-учасники долали перешкоди на дистанції «крос-похід»: наводили навісну переправу, долали спуски й підйоми, переправлялися через болото. Найцікавішим у цих змаганнях було те, що юні туристи мали не лише правильно подолати ці перешкоди, а й знайти їх за допомогою карти і компаса.

У насиченій програмі Чемпіонату на дистанції «смуга перешкод» юні туристи в напруженій боротьбі доводили, хто найсильніший і найвправніший.

Такими за підсумками змагань виявилися Хурсенко Ігор, Удовиченко Ірина та Стеценко Лідія (ОЦПО та РТМ), Коваленко Ірина (м. Суми), Демченко Богдан (м. Конотоп), Халіченко Юрій (Сумський район).

Погодні умови створювали додаткові перешкоди учасникам, але негода не змогла завадити Кризі Анастасії (ОЦПО та РТМ), Левченко Аліні (Краснопільський район), Коваленко Ірині (м. Суми), Сиволожському Олексію та Демченку Богдану (м. Конотоп), Хурсенку Ігорю (ОЦПО та РТМ) перемоги на дистанції «спортивне орієнтування».

Першість у Чемпіонаті виборола команда обласного центру позашкільної освіти та роботи з талановитою молоддю. Команди м. Конотоп та Кролевецького району стали призерами Чемпіонату.

«ДЕСНЯНСЬКІ ЗОРІ» КЛИЧУТЬ ДОПИТЛИВИХ

З 26 липня по 8 серпня 2011 року на базі Національного природного парку «Деснянсько-Старогутський» (с. Очкино Серединобудського району) було проведено обласну еколого-краєзнавчу експедицію «Деснянські зорі – 2011».

Учасниками експедиції були слухачі Сумського територіального відділення МАН і гуртківці міських, районних станцій юннатів, центрів дитячої та юнацької творчості, які стали переможцями обласних етапів всеукраїнських конкурсів у 201–2011 навчальному році.

До роботи з дітьми було запрошено наукових співробітників інститутів НАН України, установ природно-заповідного фонду України, викладачів вищих навчальних закладів України.

Програмою експедиції було передбачено проведення групових та індивідуальних польових практичних занять з ботаніки, орнітології, герпетології, ліхенології, альгології, іхтіології, мікології, теріології та підсумкової конференції за наслідками виконання завдань індивідуальних досліджень.

Зміст групових та індивідуальних занять охоплював питання З вивчення теоретичних відомостей про водорості, лишайники, гриби, птахів, риб, земноводних, плазунів, дрібних ссавців; оволодіння методами відбору проб водоростей, відлову та кільцювання птахів, огляду живопасток і мічення мишовидних гризунів, визначення щільності населення мишовидних гризунів і бурозубок, проведення морфометричних досліджень синантропних видів рослин, опису біотопів існування видів тощо.

За підсумками індивідуальних і групових занять юні екологи підготували доповіді, що були презентовані на конференції.

Тематика виконаних досліджень була різнопланова: «Найбільш поширені кущисті та листуваті види лишайників в околицях бази відпочинку «Деснянка», «Оцінка аномалій розвитку амфібій різних видів», «Геоботанічний профіль через заплавний ліс», «Новий вид грибів роду Поплавків родини Мухоморових на території НПП "Деснянсько-Старогутський″», «Дослідження динаміки розвитку популяції рослин сону широколистого в урочищі «Очкинська дача», «Популяція лілії лісової НПП "Деснянсько-Старогутський"», «Населення дрібних наземних ссавців на двох ділянках НПП "Деснянсько-Старогутський"», «Фітопланктон водойм НПП

"Деснянсько-Старогутський"», «Щука звичайна як фоновий вид іхтіофауни НПП "Деснянсько-Старогутський"», «Визначення вечірньої активності нетопира-пігмея на базі відпочинку "Деснянка"», «Дослідження орнітофауни Придеснянської частини НПП "Деснянсько-Старогутський"» тощо.

Учасники експедиції взяли участь у популярних в Європі змаганнях з бьордингу (birding). Змагання було організовано представниками некомерційного партнерства сприяння розвитку орнітології «Птицы и люди» (м. Москва) у межах співробітництва з Національним природним парком «Деснянсько-Старогутський».

Проведення дозвіллєвих заходів було спрямовано на оздоровлення та активний відпочинок дітей, підвищення рівня культури спілкування, інтелектуальний розвиток, виховання моральних, етичних та естетичних якостей школярів.

Назад

Ваші запитання, повідомлення, відгуки




Будь ласка, порахуйте 2 + 8.

^Вгору