ОЦПО та РТМ » Новини » Новина

Всеукраїнська пошукова історико-краєзнавча експедиція «Шляхами козацької слави»

19.06.2012

Сумщина очікує друзів!

Уже три роки поспіль Сумській області випадає честь приймати обдаровану молодь зі всіх куточків України. 20 червня до нас завітають 54 юних науковці – слухачі Малої академії наук з Вінницької, Волинської, Донецької, Львівської, Черкаської, Київської, Миколаївської, Дніпропетровської, Херсонської областей для участі в роботі Всеукраїнської пошукової історико-краєзнавчої експедиції «Шляхами козацької слави». Тему експедиції було обрано невипадково, адже козацтво – це наша гордість, наша слава, гарний приклад для наслідування юному поколінню.

Організаторами експедиції стали Національний центр «Мала академія наук України» та Сумський обласний центр позашкільної освіти та роботи з талановитою молоддю.

Під час перебування на Сумщині протягом двох тижнів на учасників історико-краєзнавчої експедиції чекатимуть незабутнє знайомство з історичними, культурними, архітектурними пам’ятками області; практичні та лекційні заняття, різноманітні майстер-класи і просто гарний літній відпочинок!

Розпочнуть свою роботу учасники експедиції у Путивлі – місті з багатою тисячолітньою історією. Саме в цьому місті відбувалися події, що описані в шедеврі давньоруської літератури – «Слові о полку Ігоревім». Тут вранці-рано співала, плакала Ярославна, чекаючи свого чоловіка, князя Ігоря з походу. У Мовчанському монастирі до нашого часу зберіглася потаємна кімната, що на початку ХVІІ століття приховувала самозванця Лжедмитрія І, який планував завойовницький похід на Москву. У Путивльському краєзнавчому музеї можна побачити тронне крісло та скульптуру «Христос у темниці», що належали Лжедмитрію, також дзвін – подарунок Путивлю від царя Михайла Федоровича Романова, дві шафи XVII ст., що належали гетьману І. Мазепі, чудову колекцію виробів фарфорового заводу A. М. Миклашевського, що існував у 1839-1862 роках у с. Волокитиному Путивльського району. Сьогодні волокитинський фарфор прикрашає експозиції музеїв Києва, Харкова, Москви, Варшави, Будапешта, Парижа і є предметом гордості колекціонерів.

Не залишить байдужими учасників історико-краєзнавчої експедиції відвідання Спадщанського лісу – колиски партизанської слави. Адже тут вони зможуть потримати в руках речі, що належали легендарному С.А. Ковпаку, потрапити до партизанської землянки, оглянути військову техніку різних років. Під час екскурсії до с. Нова Слобода учасники експедиції зустрінуться з носіями горюнської культури, етнічної групи, яка мешкає лише в декількох селах Путивльського району; відвідають монумент жертвам фашизму «Дзвін скорботи», що нагадує усім людям про трагічну сторінку життя «української Хатині» (7 липня 1942 р. фашисти знищили 586 мирних жителів с. Нова Слобода); побачать Сафроніївський монастир, що розташований на мальовничій Чудній горі, відвідають підземні печерні келії.

Після Путивля готується зустрічати учасників експедиції м. Суми. Викладачі, Корнієнко Олег Миколайович, керівник редакційно-видавничої групи з підготовки та видання книг головного управління зв’язків з громадськістю Сумської ОДА, голова Правління Сумської обласної організації Національної спілки краєзнавців; Осадчий Євген Миколайович, к. іст. н., старший науковий редактор групи «Звід пам’яток історії та культури України» при управлінні культури та туризму Сумської ОДА; Шелухін Володимир Анатолійович, магістр факультету соціології Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка; Кириленко Оксана Миколаївна, головний редактор Сумської обласної державної телерадіокомпанії; Завгородня Валентина Миколаївна, доцент кафедри державно-правових дисциплін УАБС НБУ підготували цікаві лекції та практичні заняття й чекають на вдячних слухачів.

Багато дізнаються юні історики про засновника м. Суми – полковника Герасима Кондратьєва, про духовність та культуру українських козаків, історію створення та діяльності Сумського козацького слобідського полку. Але по справжньому відчути себе козаками учні зможуть відвідавши заняття з верхової їзди, що проходитимуть на базі Кінно-спортивної дитячо-юнацької спортивної школи.

Усім буде цікаво дізнатися, а яким же чином українські козаки завоювали собі славу вправних воїнів, які тактичні особливості мали бої, що вони проводили? Про все це розповість керівник клубу історичної реконструкції «Тамерлан» Павленко Костянтин. А ще кожен бажаючий зможе отримати уроки козацького фехтування.

Народні ремесла завжди були невід’ємною частиною життя українців. Один із найдавніших видів народного ремесла – гончарство. Зникли давні міста, зітліли вироби з полотна, шкіри, вкрилися іржею вироби з металу, зате горщик, відкопаний археологами, промовляє до нас від імені безіменного гончаря, який жив тисячі років тому. Познайомитися з гончарством учасники експедиції зможуть під час майстер-класів, що для них проведуть члени Спілки майстрів народного мистецтва України.

Продовжать своє знайомство з Сумщиною учасники експедиції під час подорожі до старовинного, овіяного легендами міста Ромни. Нові відкриття чекатимуть на учасників експедиції під час відвідання Державного історико-культурного заповідника «Посулля», що охоплює територію сучасних Роменського та Недригайлівського районів Сумської області. На тлі чудової природи тут відбувалися визначні для національної історії події; ці землі, пов'язані з іменем останнього кошового отамана Запорізької Січі Петра Калнишевського.

У Ромнах учасники конференції ознайомляться із архітектурними пам’ятками: Свято-Троїцькою церквою, Святодухівським собором, Вознесенською церквою, будівлями колишніх реального, міського та духовного училищ, жіночої гімназії, монументальними пам’ятниками Тарасу Шевченку, гетьману Б. Хмельницькому, кошовому П. Калнишевському.

Нікого не залишать байдужими експозиції краєзнавчого музею – одного з найбагатших музеїв області.

Юні історики дізнаються, що саме Роменщина є центром священної землі «Геррос», де, за свідченням грецького історика Геродота, скіфи ховали своїх царів і вельмож. Яскраве підтвердження цьому - сотні стародавніх поховань – курганів, що збереглися до наших днів.

Підсумком роботи учасників Всеукраїнської пошукової історико-краєзнавчої експедиції «Шляхами козацької слави» стане захист дослідницьких проектів, завдання якого – виховати в учнів любов до рідного краю, шанобливе ставлення до його історії, духовної спадщини, зацікавити у вивченні історико-культурного надбання українського народу.

Діти спробують створити науково-популярну телевізійну програму «Тайна поховання засновника м. Суми – полковника Герасима Кондратьєва», в якій викладуть та обґрунтують декілька версій щодо місць поховання отамана. З цією метою вони відвідають місця, пов’язані з життям і діяльністю засновника нашого міста, опрацюють літературу, поспілкуються з сумськими краєзнавцями.

Навчити старшокласників методам соціологічного дослідження, розвити історичне мислення, залучити учасників експедиції до соціально значущої практичної діяльності допоможе реалізація соціологічного проекту «Козацькі цінності в сприйнятті сучасних українців».

Тож бажаємо учасникам експедиції плідної праці, позитивних емоцій, незабутніх вражень і цікавого відпочинку!

Назад

Ваші запитання, повідомлення, відгуки




Будь ласка, порахуйте 1 + 8.

^Вгору